Autorijden op Bonaire

Met een Nederlands rijbewijs mag je in Bonaire de weg op. Wij zouden zeker aan willen raden om een auto te huren als je op Bonaire bent, zodat je wat meer van het eiland kunt zien. Ook geeft het je volledige bewegingsvrijheid. Houd er wel rekening mee dat autorijden op het eiland wat relaxter er aan toegaat dan in Nederland. Daardoor doe je over kleine afstanden vaak wat langer dan wat je gewend bent. Er zijn een aantal belangrijke doorgangswegen die verhard zijn. Om sommige plekken te bereiken moet je over onverharde wegen rijden. In het Washington Slagbaai Nationaal Park zijn er alleen maar onverharde wegen. Mocht je het nationale park in willen gaan dan is een 4×4 aan te raden. De langste route (de gele route) kun je eigenlijk niet met een normale auto doen. Daarom bieden wij als TTopless Rent a Car gratis een Suzuki Jimny aan als service bij het huren van een Audi TT.

Dieren op de weg

Pas onderweg op voor de loslopende ezels. Zij trekken zich niet altijd wat aan van de auto’s met soms flinke ongelukken van dien. Dankzij de ezelopvang en het actieve beleid om het aantal loslopende ezels op het eiland te reguleren is het aantal aanrijdingen met ezels de afgelopen tijd flink gereduceerd. Desalniettemin moet je oplettend blijven en er rekening mee blijven houden dat er ineens een ezel op de weg kan staan of over kan steken. De waarschuwingsborden staan er niet voor niets.

Op het eiland kun je ook te maken krijgen met loslopende geiten en overstekende leguanen. In het geval dat er plots een leguaan oversteekt is de kans erg klein dat de auto daardoor schade oploopt. Rijd je een groter exemplaar aan dan kan dat wel wat heftiger zijn. Wat wel een gevaar is, is dat je schrikt door een overstekende leguaan en daardoor plots uitwijkt. Hierbij kun je op de andere weghelft terechtkomen met alle gevolgen van dien.

De wegen in Bonaire

Bonaire kent een mix van verharde en onverharde wegen. De verharde wegen zijn geasfalteerd en zijn in de regel in redelijke tot goede staat. Door regen willen er weleens gaten in de weg ontstaan. Soms worden die vrij snel gerepareerd, maar op minder belangrijke wegen wil dat ook weleens wat langer duren waardoor je in het wegdek rekening moet houden met gaten. De onverharde wegen zijn vaak van een redelijk goede kwaliteit. Ook hier geldt dat er wel verschil is tussen de ene weg en de andere weg. Vaak is er sprake van een vrij vlakke ondergrond met vooral kleine steentjes. Soms kunnen er ook grotere stenen liggen en kunnen er kuilen voorkomen. Pas in ieder geval altijd je snelheid aan aan het wegdek.

Alcohol in het verkeer

Op Bonaire geldt er een verbod op het besturen van voertuigen als je alcohol gedronken hebt. Dus ook geen één of twee biertjes. In de praktijk zie je dat er gewoon volop gedronken wordt en vervolgens in de auto gestapt wordt. Het drinken van een wijntje of biertje bij de lunch en daarna met de auto rijden is sociaal geaccepteerd gedrag op Bonaire. Mocht je echter betrapt worden door de politie of betrokken raken bij een ongeluk waarbij vastgesteld wordt dat je als bestuurder onder invloed bent dan heeft dat wel gevolgen.

Rijden bij regen

Op Bonaire is het vaak droog waardoor er meestal een dun laagje van stof, zand en olie op het wegdek ontstaat. Bij droog weer is daar helemaal niets mee aan de hand, maar op het moment dat het regent kan het wegdek soms gevaarlijk glad worden. Buiten de zichtbaarheid bij harde regen moet je je snelheid ook aanpassen op het mogelijk gladdere wegdek. Vooral in scherpe bochten of bij harder remmen kan dit problemen opleveren. Op Bonaire wordt ook geen ZOAB gebruikt, waardoor bij zwaardere regenval er ook wat sneller sprake kan zijn van aquaplaning.

auto-huren-in-bonaire

Direct persoonlijk contact? Bel of WhatsApp ons!

BEL DIRECT
WHATSAPP